Studijsko putovanje u Gussing

Studijsko putovanje u Gussing 24.03.2014.

Načelnica Općine Majur i njen zamjenik sudjelovali su 18. i 19. ožujka na studijskom putovanju u Gussing, Austrija. Putovanje je organizirao Znanstveno edukacijski centar Višnjan u sklopu projekta Lokalni energetski dijalog.

3

Opširnije…

Studijsko putovanje u Gussing

Načelnica Općine Majur i njen zamjenik sudjelovali su 18. i 19. ožujka na studijskom putovanju u Gussing, Austrija. Putovanje je organizirao Znanstveno edukacijski centar Višnjan u sklopu projekta Lokalni energetski dijalog.

2

Gussing je malo austrijsko mjesto od 4.000 stanovnika, koje je od jedne nerazvijene općine investiranjem u obnovljive izvore energije i nove tehnologije smanjilo emisiju ugljičnog dioksida za više od 90% te otvorilo više od 1.000 radnih mjesta.

4

Desetljećima je austrijski gradić Güssing bio zaboravljeno mjesto, nedaleko od hrđave bodljikave žice, koja je označavala granicu “željezne zavjese”. Danas ima sasvim drugačije značenje: mjesto je koje se 100% snabdjeva iz održivih izvora energije. Güssing je bio prva lokalna zajednici u Europskoj uniji koja je dosegla ambiciozan cilj i smanjila emisije ugljičnog dioksida za više od 90 %, što je pomoglo razvoju cijele zajednice koja sada kontinuirano
privlači znanstvenike, političare i turiste.

6

Transformacija Güssinga započela je prije 15 godina kada je, boreći se sa visokim računima za struju, Gradska uprava odlučila da sve javne zgrade prestaju koristiti fosilna goriva. Od tada, Güssing je potaknuo cijeli spektar načina korištenja obnovljivih izvora energije u industriji, sa
50 tvrtki koje su otvorile više od 1.000 radnih mjesta, gdje se energija proizvodi od sunca, piljevine, kukuruza i jestivog ulja.

7

Güssing je započeo s izgradnjom svoje energetske mreže 1992., spaljivanjem biogoriva od čega se dobivala energija koja je pružala toplinu za 27 domova. Drugi korak je bio objekt u kojem se proizvodilo gorivo za električne automobile, čemu je poslužila uljana repica.
1996, Güssing je počeo proizvodnju električne energije i proširio svoj sustav grijanja na cijeli grad. Proboj je došao tijekom 1998., kada su Koch i Vadasz vidjeli prezentaciju bečkog znanstvenika, Hermann Hofbauera, o tehnologiji je razvio kako bi dobivao alternativno gorivo iz drveta. Dogovaraju suradnju i pokreće se pilot projekt u suradnji sa Bečkim tehničkim sveučilištem.

1

Europska agencija za okoliš, koji prati projekte obnovljive energije ne zna za bilo koji drugi grad koji je postigao slične smanjenja emisije ugljičnog dioksida, izjavio je Brendan Killeen, glasnogovornik agencije, koja ima sjedište u Kopenhagenu.
Güssing se oslanja I na lokalne poljoprivredne resurse, poljoprivrednici prodaju kukuruz, suncokretovo ulje i drva kao sirovinu za energente. Što se tiče turizma, glavna atrakcija je dvorac iz 12. stoljeća, izgrađen od strane mađarskih velikaša.
Ipak, Güssing mora zaštititi okolne šume i zemlju, resurse za održavanje obnovljivih izvora energije. U međuvremenu, priprema se za prihvat sve više turista, izgradnjom novih nogostupa i proširenjem cesta, u što je uključena I izgradnja novih parkirnih mjesta.