Poziv na predstavljanje i sudjelovanje u oblikovanju lokalne energetske politike LAG-a Una

Poziv na predstavljanje i sudjelovanje u oblikovanju lokalne energetske politike LAG-a Una 15.07.2014.

LAG Una Vas poziva na sudjelovanje u radionicama “Izrada plana energetski održivog razvitka” koje će se održati 16.07. u prostorijama općine Majur s početkom u 10:00 sati.

lag una (1)

 

Opširnije…

RADIONICA – Izrada plana energetski održivog razvitka

Pozivamo Vas na sudjelovanje u radionicama “Izrada Plana energetski održivog razvitka LAG-a UNA”, koje će se održati 15. 07. 2014. u prostorijama Općine Dvor i 16.07.2014. u prostorijama Općine Majur – obje u 10:00 sati.

Plan energetski održivog razvoja LAG-a izrađuje se u okviru projekta “Lokalni energetski dijalog” (localenergydialogue.net) financiranog kroz IPA fond Europske unije i uz potporu Ureda za udruge Vlade RH, a u suradnji s LAGom UNA.

Cilj izrade Plana je određivanje smjera energtskog razvoja LAG-a do 2020.g. sa svrhom povećanja kvalitete života lokalnog stanovništva, postizanja više razine zaštite okoliša te poticanja lokalnog gospodarstva kroz povećanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije.

Ciljevi radionice:

informirati predstavnike/ce radnih tijela LAG-a o rezultatima prve faze izrade Plana energetski održivog razvoja te ih uključiti u izradu Plana

predstaviti moguće mjere za povećanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije te raspraviti eventualne prepreke za provedbu tih mjera

predstaviti buduće korake u izradi Plana energetski održivog razvoja LAG-a

Lokalni energetski dijalog projekt je kojeg zajednički provode Društvo za oblikovanje održivog razvoja iz Zagreba, Zvono uz Kupu iz Karlovca i Znanstveno Edukacijski Centar Višnjan, u suradnji s LAG-om UNA, LAG-om Valis Collapis i LAG-om Poreština, s ciljem uspostave javnog dijaloga između nevladinog sektora, jedinica lokalne samouprave i građana kroz razvoj lokalnih Akcijskih planova energetski održivog razvitka (SEAP) i povećanje svijesti javnosti o održivom energetskom razvoju. Projekt je financiran od strane Europske unije, uz podršku Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Sporazum gradonačelnika je pokret koji uključuje jedinice lokalne i regionalne samouprave koje su se dobrovoljno obvezale povećati energetsku učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije na svojem području. Svojom obvezom, potpisnici Sporazuma pokušavaju dostići i prestići ciljeve Europske unije o 20-postotnom smanjenju CO2 do 2020.

Kako bi preveli svoje političko opredjeljenje u konkretne mjere i projekte, potpisnici sporazuma obvezuju se izraditi Referentni inventar emisija CO2 (eng. Baseline Emissions Inventory, BEI) i Akcijski plan održivog energetskog razvoja (eng. Sustainable Energy Action Plan, SEAP).

Više informacija o ovoj ambicioznoj inicijativi može se pronaći na poveznici: www.eumayors.eu