Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata s područja Općine Majur

Dana 15. studenog 2023. godine obilježen je Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata s područja Općine Majur. Obilježavanje je započelo u Meminskoj u 10 sati, kod spomenika Ranjena golubica, koji je prošle godine podignut za četiri Bošnjaka iz prijedorskog sela Čarakovo. Četrdesetak članova obitelji iz Čarakova prisustvovalo je obilježavanju.

Polaganje vijenaca i paljenje svijeća nastavljeno je u Majuru na središnjem spomeniku za 54 žrtve s područja Općine Majur, zatim u Kostirćima kod spomenika Ranjena golubica gdje su održani i prigodni govori.

Klementina Karanović, načelnica Općine Majur zahvalila se svima koji svake godine zajedno sa obiteljima žrtava i stanovnicima Općine Majur prisustvuju obilježavaju ovaj dan.

Marijana Petir, saborska zastupnica i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, uputila je riječi žaljenja za žrtvama Domovinskog rata s područja Općine Majur te naglasila kako je zločin u Kostrićima jedna od onih za koje nitko nije odgovarao.

Špiro Janović, izaslanik ministra hrvatskih branitelja, postavio je pitanje kakvi su to bili ljudi koji su mogli napraviti takav zločin, kao što se dogodio u Kostrićima

Mihael Jurić, zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije, napomenuo je da je Sisačko-moslavačka županija, nakon Vukovarsko-srijemske druga po broju žrtava i naša je dužnost obilježavati i čuvati sjećanja.

Obilježavanje je nastavljeno kod drugog spomenika u Kostrića. Održana je Sveta misa u kapeli Žalosne gospe od Kostrića koju je predvodio fra Stjepan Jambrošić, nakon čega je obilježavanje nastavljeno u Stublju gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće žrtvama sela Stubalj.