Dana 26.10.2022. godine službena web stranica projekta One sun postala je dostupna svima, a možete ju pronaći na sljedećem linku:

 

 

U utorak, 23.8.2022. u prostorijama Enter – inkubatora kreativnih industrija predstavljen je projekt One Sun Connecting North and South.

Projekt je usmjeren na povećanje proizvodnje električne energije iz energije sunca u objektima javnog sektora u Republici Hrvatskoj, a partnerstvo uz Općinu Majur uključuje i 16 hrvatskih gradova i općina, fakultet te Sveučilište u Stavangeru, Prirodoslovno-tehnološki fakultet, Odsjek za energetiku i naftu iz Norveške.

Predstavljanju je prisustvovala predstavnica veleposlanstva kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Homma Latif, predstavnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Mislav Kovač, ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjever Ivan Šimić te predstavnici ostalih partnera.

O projektu

Projekt One Sun Connecting North usmjeren je na povećanje proizvodnje električne energije iz energije sunca i jačanje suradnje između hrvatskih i norveških subjekata javnog i privatnog sektora i akademske zajednice.

Vrijednost projekta je 1.004.000 €, od toga 854.000 € bespovratno. Investicijski troškovi su 776.000 €, a taj se iznos odnosi na izgradnju solarnih elektrana.

U okviru projekta, Općina Majur će izgraditi fotonaponsku elektranu ukupne snage 11,04 kW. Ukupna vrijednost dijela projekta koji se odnosi na Općinu Majur iznosi gotovo 9.086,10 € od čega je više od 7.760,54 € bespovratno.

Projekt će rezultirati procijenjenom godišnjom proizvodnjom od 981,87 MWh i smanjenjem godišnjih emisija CO2 od 155,72 tona. Provođenjem pilot projekata instalacije integriranih solarnih elektrana na 29 javnih zgrada u 16 gradova i općina u Hrvatskoj izravno će se povećati proizvodnja električne energije iz energije sunca i rezultirati smanjenjem emisija CO2. Objekti na kojima će biti provedeni pilot projekti uključuju zgrade škola, vrtića, fakulteta, sportske dvorane te ostale zgrade javne namjene.

 

KONTAKT:

Sanja Pranjić, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Općine Majur

Email: procelnica@opcina-majur.hr

Jurica Perko, voditelj razvoja poslovanja, Regionalna energetska agencija Sjever

Email: jurica.perko@rea-sjever.hr